Η χώρα μας, ύστερα από την πρόσφατη λαϊκή ετυμηγορία και ύστερα από μια δεκαετή περιπέτεια, φαίνεται ότι επί τέλους εξέρχεται από το εφιαλτικό τούνελ της ύφεσης προσπαθώντας να βρει το βηματισμό της και να θέσει τις βάσεις σε ένα στέρεο έδαφος ανάπτυξης και προοπτικής.
Η νέα δεκαετία προβλέπεται να είναι καθοριστική για την πορεία της χώρας μας λόγω σωρείας εγγενών αλλά και εξωτερικών συγκυριών, που σχετίζονται με την ρευστότητα και την ταχύτητα μεταβολής του διεθνούς περιβάλλοντος.
Η σημερινή χρονική συγκυρία συμπίπτει με το ορόσημο των 2.500 διακοσίων χρόνων από την μάχη του Μαραθώνα και τη ναυμαχία της Σαλαμίνας. Η νίκες αυτές, άλλαξαν τον ρου της παγκόσμιας ιστορίας, αφού λειτούργησαν ως ανάχωμα στην επέλαση των βαρβάρων στην Ευρώπη και χάρισαν την Ελληνική σοφία στον δυτικό κόσμο θεμελιώνοντας τον δυτικό πολιτισμό. Επίσης συμπληρώνονται 200 σχεδόν χρόνια από ελληνική επανάσταση του 1821. Η σύμπτωση των σημαντικών επετείων αυτών, μας υποχρεώνει ως έθνος και ως κρατική οντότητα να κάνουμε την αυτοκριτική μας, να αξιολογήσουμε τα επιτεύγματα αλλά και τις ήττες που δεχτήκαμε στο διάβα αυτών των ετών, ώστε να μάθουμε από τα λάθη μας και πιθανόν να διορθώσουμε τον εαυτό μας, στο βαθμό που πρέπει να διορθωθεί.
Το brain Drain, η γεωγραφική μας θέση, η ανεξέλεγκτη εισροή οικονομικών μεταναστών, τα συγκρουόμενα στρατηγικά συμφέροντα στην περιοχή, δημιουργούν ένα πλέγμα προβλημάτων, που απειλούν την κοινωνική μας συνοχή και την εθνική μας ταυτότητα.
Ο ελληνικός λαός είναι ευφυής και δημιουργικός, παρουσιάζει όμως σημαντικά προβλήματα συλλογικότητας, αφού χαρακτηρίζεται από τον ατομικισμό και το σύνδρομο του Κάιν, πράγμα που δεν του επέτρεψε να λειτουργήσει σε συλλογικό επίπεδο..
Ενώπιον των συνθηκών αυτών, η χώρα μας πρέπει να κάνει την αυτοκριτική της, και προ πάντων, να αποφασίσει αν θέλει να είναι συνεχιστής της λαμπρής ιστορίας της ή να μετεξελιχτεί σε μια επαρχία της Ευρώπης.
Πρέπει κατά συνέπεια να κάνουμε μία καινούργια επανάσταση. Να πραγματοποιηθεί μία νέα εθνεγερσία, με αντικείμενο την πολιτισμική μας ανόρθωση, την πολιτιστική μας αναβάθμιση, ώστε να πορευθούμε επιτυχώς στα δύσκολα μονοπάτια της νέας εποχής, σύμφωνα με τις αξίες της εθνική μας κληρονομιάς.
Στην προσπάθεια αυτή, απαιτείται η συμπαγής και αταλάντευτη συλλειτουργία όλων των θεσμικών και κοινωνικών οργάνων της χώρας, με βασικό μοχλό την Παιδεία μας.
Το έθνος πρέπει να αναβαπτιστεί στις αξίες που έθεσαν τα θεμέλια του δυτικού πολιτισμού και του δίδαξε τον ορθολογισμό και τον τρόπο σκέψης.
Η Ελλάδα στο καμίνι της ιστορικής της διαδρομής έχει αποδείξει ότι ξέρει να μάχεται και να κερδίζει. Άντεξε το βάρος της υποδούλωσης βάρβαρων λαών και αυτό οφείλεται στη γλώσσα της στην ιστορία της και τη θρησκεία της. Με τα εφόδια αυτά είναι υποχρεωμένη πολεμήσει και να πορευθεί επιτυχώς στους επόμενους αιώνες.
Ο Αλέξανδρος Κωστόπουλος είναι Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Οικονομικών Διευθυντών (ΣΕΟΔΙ)