
Μεγάλη επιτυχία είχε, και φέτος, η ετήσια εκδήλωση του Συνδέσμου Ελλήνων Οικονομικών Διευθυντών. Την Τρίτη 26η Φεβρουαρίου η αίθουσα GALAXY του HILTON ήταν κατάμεστη από μέλη & φίλους του Συνδέσμου.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους πολλά μέλη της επιχειρηματικής κοινότητος, όπως ο κ. Νίκος Μαζωνάκης της Boehringer Ingelheim Hellas, ο κ. Θεόδωρος Πολυζωίδης της ΑΞΙΩΤΗΣ ΧΗΜΙΚΑ Α.Ε., η συνεργάτης των Lloyd’s κα Ειρήνη Φιοράντη, ο κ. Γεώργιος Κουλογιάννης από τη SOFTONE κα.
Επίσης, πολλές ήταν και οι πολιτικές παρουσίες με προεξάρχουσα αυτή του Αντιπροέδρου της Ν.Δ., κ. Χατζηδάκι, ο οποίος απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό, όπως επίσης οι βουλευτές, κα Άννα Ασημακοπούλου, ο κ. Χάρης Θεοχάρης και η δικηγόρος και υποψήφια βουλευτής κα Ζωή Ράπτη. Επίσης, παρέστη ο πρώην πρόεδρος του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου & Δικηγόρος κ. Χάρης Οικονομόπουλος, ο επίτιμος Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τραπέζης Επενδύσεων κ. Παναγιώτης Γεννηματάς, Πρόεδρος της Ελληνοαμερικανικής Ενώσεως κ. Κρίς Σπύρου, ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κ. Κόλλιας, ο Πρόεδρος της ΓΣΒΕΕ κ. Καββαθάς, ο καθηγητής κ. Ανδρέας Μερίκας, ο Γενικός Γραμματέας του πολιτικού ομίλου Ρ.ΕΥ.Μ.Α. & πρώην Ευρωβουλευτής κ. Μανώλης Αγγελάκας, κα.
Ύστερα από την καθιερωμένη ομιλία του Προέδρου κ. Αλέξανδρου Κωστόπουλου, ο προσκεκλημένος ομιλητής, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Άγγελος Συρίγος αναφέρθηκε στο γεωπολιτικό περιβάλλον της Ελλάδος. Ο κ. Συρίγος έκανε εκτενή αναφορά στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο τόσο σε σχέση με τις συμμαχίες που διαμορφώνουν τον χάρτη συμφερόντων της περιοχής και τον ρόλο της Ελλάδος και της Κύπρου σε αυτές όσο και τα πραγματικά -οικονομικά & τεχνικά- δεδομένα εκμεταλλεύσεως των ενεργειακών κοιτασμάτων, που διαμορφώνουν τις συμμαχίες αυτές. Επίσης, ο κ. Συρίγος αναφέρθηκε λεπτομερώς στην στρατηγική της Τουρκίας και, ιδίως, την -δύσκολη, πλέον- σχέση της με την δυτική συμμαχία και τις επιδιώξεις του καθεστώτος Ερντογάν καθώς και στην στρατηγική της χώρας μας τόσο έναντι της Τουρκίας όσο και έναντι των βαλκανικών γειτόνων της.
Στη συνέχεια, ο ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης κ. Αθανάσιος Διαμαντόπουλο μίλησε με θέμα «Το εκλογικό περιβάλλον: Παράγοντες σταθερότητος & αστάθειας». Αναφέρθηκε αναλυτικώς στους θεσμικοπολιτικούς παράγοντες, οι οποίοι στην παρούσα συγκυρία παράγουν πολιτική αστάθεια και αβεβαιότητα (απουσία κεντρικής και ενιαίας κρίσης της συνταγματικότητας των νόμων, πρακτική ανατροπής της δημοσιονομικής πολιτικής από τα δικαστήρια, υπό αναδιαμόρφωση συνταγματικό κείμενο, ψηφισμένη απλή αναλογική, πλήθος μικρών κομμάτων, εκλογικές περιφέρειες και τρόπος εκλογής βουλευτών που ευνοούν την αυτόνομη/μη περιχαρακωμένη δράση τους κλπ). Επίσης, ανέπτυξε τους παράγοντες που μπορούν να παραγάγουν σταθερότητα, όπως η τάση -ξανά- προς τον ολιγοκομματισμό, η περιοριζόμενη απήχηση της αντισυστημικής ψήφου, η αδυναμία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. να (ξανα)προκαλέσει πρόωρη διάλυση της Βουλής λόγω προεδρικής εκλογής κλπ.