Μάι 26

Η οικονομική κρίση που σοβεί σήμερα στη χώρα μας είναι αναμφίβολα αποτέλεσμα της αστοχίας των κυβερνητικών μακροοικονομικών χειρισμών

Συνέντευξη του Προέδρου του Συνδέσμου Ελλήνων Οικονομικών Διευθυντών κ. Αλέξανδρου Κωστόπουλου στο περιοδικό CFO AGENDA – τεύχος Απριλίου 2013 a_kostopoulos_3

Ποια είναι η δική σας θέση για την πορεία και τις εξελίξεις της οικονομίας και τι έχει πάει στραβά γιατί σίγουρα ευχαριστημένοι δεν είμαστε.

Η οικονομική κρίση που σοβεί σήμερα στη χώρα μας είναι αναμφίβολα αποτέλεσμα της αστοχίας των κυβερνητικών μακροοικονομικών χειρισμών των τελευταίων ετών, στους οποίους πρέπει να προστεθούν και τα τραγικά λάθη τακτικής της πολιτικής ηγεσίας και της καθυστέρησης λήψεως των ενδεδειγμένων μέτρων. Επί πλέον, η αδυναμία εκπόνησης ενός εθνικού σχεδίου εξόδου από την κρίση εκ μέρους του πολιτικού προσωπικού, που οφείλεται σε μικροκομματικούς τακτικισμούς, οδήγησαν τελικώς τη χώρα στην καταστροφή.

Η πολιτική ηγεσία των τριών τελευταίων χρόνων αποδείχθηκε κατώτερη των περιστάσεων, αφού λειτούργησε με πολύ αργούς ρυθμούς και το κυριότερο συναίνεσε στην τροϊκανή πρόταση, που απαιτεί λιτότητα χωρίς καμία προοπτική ανάπτυξης. Το πολιτικό μας σύστημα παρουσιάστηκε διχασμένο ανάμεσα στην μνημονιακή και αντιμνημονιακή πολιτική και αντιπαραθέσεις κομματικής ιδιοτέλειας και χωρίς την πρόταση ενός εθνικού σχεδίου εξόδου από την κρίση, πράγμα που, όχι μόνον δεν στέρησε τη χώρα από ένα σημαντικό διαπραγματευτικό όπλο, αλλά και επιδείνωσε το δημοσιονομικό μας πρόβλημα.

Η Ελληνική κρίση, πέραν των ενδογενών προβλημάτων, έχει και διεθνή διάσταση και σχετίζεται με την συστημική κρίση του κυρίαρχου μοντέλου του καπιταλισμού.  Η Ελληνική οικονομία βρέθηκε στη δίνη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, οι αιτίες της οποίας κατά την γνώμη μας είναι πολιτικές, εξαρτώμενες από τις δυσλειτουργίες της παγκόσμιας αγοράς, την διατήρηση του δολαρίου ως αποθεματικού νομίσματος και την σοβούσα γεωπολιτική κρίση για τον έλεγχο των υδρογονανθράκων.

Επίσης η Ελληνική κρίση είναι συνυφασμένη και με την εξέλιξη στο παγκόσμιο Τραπεζικό σύστημα και την δημιουργία των σύγχρονων τραπεζικών προϊόντων υπερμόχλευσης, που προέρχονται από την μετεξέλιξη του χρήματος από μέσον συναλλαγής σε χρηματοοικονομικό προϊόν.

Η λύση στο πρόβλημα είναι ασφαλώς οι μεταρρυθμίσεις που άργησαν αδικαιολόγητα και η ανάπτυξη της οικονομίας μας. Αυτά βέβαια προϋποθέτουν πολιτική βούληση για την πάταξη της διαφθοράς, της παραοικονομίας, της γραφειοκρατίας και της μείωσης του σπάταλου και αναποτελεσματικού δημόσιου τομέα. Πρέπει να καταργηθεί ο κρατισμός στην οικονομία και κυρίως, ο κομματισμός της κρατικής μηχανής, ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης, με στόχο την αποτελεσματικότητα του  μηχανισμού ελέγχου των δημοσίων δαπανών, αλλά και της είσπραξης των δημοσίων εσόδων, σπάζοντας τον σφιχτό εναγκαλισμό κράτους και της κρατικοδίαιτης επιχείρησης.

Πώς βλέπετε το δικό σας ρόλο ως Σύνδεσμος στην διαμόρφωση της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας;. Πρόκειται να υποβάλλετε ως Σύνδεσμος κάποιες μελέτες, κάποια σχέδια ή κάποιες παρεμβάσεις;

Ο ΣΕΟΔΙ συγκροτείται από άτομα υψηλής επιστημονικής και επαγγελματικής στάθμης. Είναι επικεφαλής των οικονομικών υπηρεσιών των μεγάλων επιχειρήσεων, αντιμετωπίζουν κρίσιμα ζητήματα οικονομικής διοίκησης και έχουν συσσωρευμένη εμπειρία στο θέμα του επιχειρείν  σε συνθήκες οικονομικής κρίσης.

Ο Σύνδεσμος έχει ήδη οργανωθεί για να μεταφέρει την γνώση αυτή στον ευρύτερο επιχειρηματικό χώρο και να συνεργαστεί με την κεντρική Διοίκηση στη διαμόρφωση  των αναγκαίων νομοθετημάτων  και των διαδικασιών που απαιτούνται, ώστε να πραγματοποιηθούν με το καλύτερο τρόπο οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις τόσο στην Διοίκηση όσο και στην ελληνική επιχείρηση. Πολλές προτάσεις μας προς την δημόσια διοίκηση έχουν γίνε νόμος του Κράτους.

Ο ρόλος του ΣΕΟΔΙ είναι να συμβάλει σε αυτό με στοχευόμενες δράσεις  και παρεμβάσεις. Στα άμεσα σχέδια μας είναι η συνεχής παρακολούθηση της πορείας της Ελληνικής Οικονομίας και οι εισηγήσεις μας για την επισήμανση των όποιων στρεβλώσεων από την εφαρμογή ενός ρεαλιστικού προγράμματος ανάκαμψης.

Έχει δημιουργηθεί από  την διοίκηση του ΣΕΟΔΙ (το Διοικητικό και Επιστημονικό Συμβούλιο), μια δυναμική ομάδα που επεξεργάζεται και θα παρουσιάσει σύντομα σχέδιο εξόδου από την κρίση.

Ήδη έχουμε καταθέσει προτάσεις για τον Αναπτυξιακό νόμο, συμμετέχουμε στη διαβούλευση για την  «Εταιρική Διακυβέρνηση: Ο Ελληνικός Κώδικας & οι Πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» και έχουμε σχέδιο εφαρμογής της απαιτούμενης φορολογικής αναμόρφωσης.

Στην ιστοσελίδα μας (www.seodi.gr) έχει αναρτηθεί η επιλογή helpline, όπου οποιοσδήποτε επιχειρηματίας ή επιχείρηση μπορεί να απευθύνει ερωτήματα οικονομικού – φορολογικού περιεχομένου, στα οποία απαντά η αρμόδια επιτροπή των συναδέλφων οικονομικών διευθυντών, συμβάλλοντας έτσι στην επίλυση των προβλημάτων της ελληνικής επιχείρησης.

Έχουμε συμβληθεί με επιχειρήσεις για την παροχή εκπτώσεων των προϊόντων τους στα μέλη του Συνδέσμου. Επί πλέον, ο ΣΕΟΔι με την συνεργασία των επιχειρήσεων και των head hunters, συμβάλλει στην εξεύρεση εργασίας οικονομικών στελεχών.

Πως κρίνετε το μείζον θέμα της φορολογίας και των μεταρρυθμίσεων. Η αύξηση των φορολογικών συντελεστών δεν επέφερε τελικώς καρπούς στα σχέδια της κυβέρνησης, τουναντίον, όσο οι δείκτες βαίνουν ανοδικά τόσο τα έσοδα από την φορολογία κινούνται καθοδικά. Τι έχετε να μας πείτε πάνω σε αυτό και πόσο τα σχέδια αυτά έχουν αντίκτυπο στις εγχώριες ή ξένες επενδύσεις;

Το φορολογικό σύστημα στην Ελλάδα από την εποχή της ανατροπής της απολυταρχίας και την εγκαθίδρυση της Δημοκρατίας του κοινοβουλευτικού συστήματος και της καθολικής ψηφοφορίας (1864) μέχρι σήμερα παρέμεινε οικονομικώς ατελέσφορο, ενώ οι μεταρρυθμίσεις του χαρακτηρίζονται κυρίως ως πολιτικό εργαλείο. Ο φορολογικός σχεδιασμός είναι στενά εξαρτώμενος από την συναίνεση μεταξύ της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας με την εκλογικά ισχυρότερη τάξη της Ελληνικής κοινωνίας.

Το σύστημα αυτό είχε ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη της πολυνομίας, της νομοθεσίας με εγκυκλίους και πράξεις διοίκησης και σε συνθήκες της σημερινής οικονομικής κρίσης αποδείχθηκε εντελώς αναποτελεσματικό και κοινωνικά άδικο.

Στα 150 χρόνια λειτουργίας του διαπαιδαγώγησε του Έλληνες στην ανάπτυξη μηχανισμών αποφυγής του φόρου και της συνδιαλλαγής με την διοίκηση, ανέπτυξε την διαφθορά και την παραοικονομία.

Σήμερα είναι επιτακτικά αναγκαίο η από μηδενική βάση διαμόρφωση φορολογικού συστήματος που να έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα, θα επιβραβεύει το «ευ επιχειρείν» να είναι δίκαιο, να λειτουργεί με διαφανείς μηχανισμούς, αποτελεσματικό στην είσπραξη φόρων και την απονομή φορολογικής δικαιοσύνης.
Σε συνθήκες οικονομικής ύφεσης η αύξηση των φορολογικών συντελεστών δεν οδηγεί σε αύξηση των δημοσίων εσόδων αφού συρρικνώνεται η φορολογική βάση.

Καθιστούν τον έλληνα φορολογούμενο αφερέγγυο απέναντι στις φορολογικές αρχές, αφού με το συνεχώς μειούμενο εισόδημα του αδυνατεί να πληρώσει περισσότερους φόρους.

Η μη επίτευξη του στόχου των εισπράξεων, και λειτουργώντας κάτω από την πίεση των μνημονίων και των δεσμεύσεων που αυτά επιβάλλουν, η Κυβέρνηση αύξησε τους συντελεστές φορολόγησης, καθιστώντας την χώρα μη φορολογικά ανταγωνιστική σε σχέση με τους γειτονικές χώρες. Η αυξημένη γραφειοκρατία και οι αυξημένοι συντελεστές άμεσων και έμμεσων φόρων, η έλλειψη έργων υποδομής που θα στηρίξουν μεγάλες επενδύσεις, είναι αποτρεπτικοί παράγοντες προσέλκυσης ξένων επενδύσεων.

Αν στους ανωτέρω παράγοντες προσθέσουμε και την έλλειψη χρηματοδότησης – έχει διαρραγεί ο τραπεζικός τομέας – η μικρομεσαία ελληνική επιχείρηση δεν καθίσταται βιώσιμη ακόμα κι αν έχει πωλήσεις.

Οι επενδύσεις εσωτερικού στηρίζονται στην επιδότηση από το ΕΣΠΑ. Δεν υπάρχει σχέδιο βάσει του οποίου να εξασφαλίζεται ότι  οι επιδοτήσεις αυτές  θα  έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση της απασχόλησης και της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής οικονομίας. Από το 1972 μέχρι σήμερα που θεσπίσθηκε, τα κίνητρα των επιδοτήσεων μέσω των αναπτυξιακών νόμων και αργότερα με τις επιδοτήσεις από την Κοινότητα, δεν υπάρχει μελέτη η οποία να μας πληροφορεί για την απόδοση αυτών των πόρων.
Αντίθετα λιμνάζουν στα δικαστήρια υποθέσεις κακής διαχείρισης αυτών των πόρων ως αποτέλεσμα της πελατειακής αντιμετώπισης στη διάθεση αυτών.

Ελπίζουμε πως η φορολογική μεταρρύθμιση που είναι σε εξέλιξη και ο νέος αναπτυξιακός νόμος θα συμβάλλουν στην επίλυση του ατελέσφορου φορολογικού συστήματος.
Ο ΣΕΟΔΙ  ασχολείται με την φορολογική αναμόρφωση και θα κάνει παρεμβάσεις στο θέμα αυτό.

Πώς βλέπετε το ρόλο του CFO στην σύγχρονη οικονομία και πώς μπορείτε να τον αναδείξετε;

Η σημερινή οικονομική κρίση και οι συνθήκες στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον,  έχουν αλλάξει τον ρόλο του σημερινού CFO, ο οποίος περισσότερο παρά ποτέ είναι πολυδιάστατος και στρατηγικός. Η σημερινή ελληνική επιχείρηση, δοκιμάζεται σοβαρότατα, αφού έχει ήδη εισέλθει σε ένα περιβάλλον ισχυρών αναταράξεων και βαθιάς ύφεσης.

Οι καινούριες συνθήκες λειτουργίας της αγοράς, έχουν ως συνέπεια, ώστε οι παράμετροι που προσδιορίζουν την επιχειρηματική απόφαση, να είναι τόσο σύνθετοι και δυσεπίλυτοι, όσο σύνθετο και πολύπλοκο είναι το  νέο οικονομικό περιβάλλον, στο οποίο θα λειτουργεί πλέον  η Ελληνική επιχείρηση.

Αυτά έχουν ως συνέπεια την αλλαγή του ρόλου της σημερινής Οικονομικής Διοίκησης. Υπό τις προϋποθέσεις αυτές, ο ρόλος της Οικονομικής  Διοίκησης είναι περισσότερο παρά ποτέ κρίσιμος, αφού η οικονομική παράμετρος  αποτελεί πλέον την πεμπτουσία κάθε απόφασης της Διοίκησης.

Οι καινούριες συνθήκες αναδεικνύουν το ρόλο του σημερινού  Οικονομικού Διευθυντή ως τον πλέον σημαντικό στη ιεραρχία της επιχείρησης, ο οποίος τώρα, περισσότερα από κάθε άλλη φορά, πρέπει να εφαρμόσει με θρησκευτική ευλάβεια τους κανόνες του σύγχρονου management, αφού είναι ο εγγυητής του αποτελέσματος της επιχείρησης,  είναι αυτός που φέρει την ευθύνη της διασφάλισης  της βιωσιμότητάς της και της προοπτικής της στο μέλλον.
Το πορτρέτο λοιπόν του Οικονομικού Διευθυντή πρέπει κατά συνέπειαν, να σκιαγραφηθεί κάτω από μία νέα πολυδιάστατη προοπτική, η οποία υπαγορεύεται από τη δυναμική των εξελίξεων και των προβλημάτων στο καινούριο οικονομικό γίγνεσθαι, και που αντανακλώνται, ως είναι φυσικό, στη λειτουργία της  επιχείρησης σε συνθήκες κρίσης.

Είναι γνωστό ότι Οικονομικός Διευθυντής ως manager, κατευθύνει, κινητοποιεί, εμπνέει, δραστηριοποιεί, ελέγχει ανθρώπινο δυναμικό. Ασκεί το γνωστό τρίπτυχο του management, ενργοποίηση (activation), παρακίνηση (motivation) και επικοινωνία (communication).

Θα πρέπει δηλαδή να επιδρά επί της συμπεριφοράς των ατόμων της ομάδας του προς την κατεύθυνση της μεγιστοποίησης της αποδοτικότητάς τους.

Οι νέες συνθήκες, θέλουν τον  Οικ. Δι/ντή να διακρίνεται για το πνεύμα θυσίας, τον αλτρουισμό και την γενναιότητά του. Το θάρρος να αναλαμβάνει σοβαρές ευθύνες κάτω από την κρισιμότητα των σημερινών περιστάσεων. Πρέπει να λειτουργεί σαν αυτόφωτος αστέρας, και η ακτινοβολία του αντανακλάται στην επίδοση και την συμπεριφορά των ατόμων που διοικεί.

Ο οικονομικός Διευθυντής της σημερινής  εποχής, πρέπει να πιστεύει ότι έχει ουσιαστική συμμετοχή στους στόχους και τα αποτελέσματα της επιχείρησης. Πρέπει να είναι φορέας επιχειρηματικής σκέψης, να είναι οραματιστής του μέλλοντος της επιχείρησης, δημιουργός του αποτελέσματος και εγγυητής της μακρόχρονης επιτυχίας της. Πρέπει να τεκμηριώνει, να επεξηγεί και να αναλύει το έργο και τους στόχους της εταιρείας και καθοδηγεί το προσωπικό για την επίτευξή τους.

Πρέπει να  είναι ευαίσθητος δέκτης των μηνυμάτων του εξωτερικού  περιβάλλοντος  και τα αξιοποιεί προς όφελος της επιχείρησης.

Πάνω απ΄όλα, πρέπει να έχει την ικανότητα να προβλέπει τις ταχύτατες εξελίξεις, να κατευθύνει τα προβλήματα και όχι να τα ακολουθεί.

Οι μεταβολές που συντελούνται πλέον στην οικονομία μας, βρίσκουν  την απόλυτη έκφραση τους στη λειτουργία μιας αγοράς όπου οι εξωφρενικοί κύκλοι ζωής προϊόντων και επιχειρήσεων αποτελούν θέμα καθημερινής ρουτίνας, αποτέλεσμα ενός έντονου και ανελέητου αγώνα επιβίωσης της σημερινής επιχείρησης.

Υπό τις σημερινές συνθήκες, η επιβίωση της επιχείρησης περνάει πλέον από τα χαρακώματα ενός ακήρυχτου πολέμου, που η επιτυχής έκβαση του θα εκφράζεται από τις νίκες στις καθημερινές μάχες. Όλα αυτά, φορτώνουν τον σημερινό Οικονομικό Διευθυντή με τη μεγάλη ευθύνη του ηγέτη αγωνιστή, που πρέπει να είναι εξοπλισμένος με απαράμιλλο θάρρος και αγωνιστικότητα, αλτρουισμό και πνεύμα αυτοθυσίας.

Μόνο κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις, θα μπορέσει ο Οικονομικός Διευθυντής να βοηθήσει την Ελληνική επιχείρηση να διαβεί τον Ρουβίκωνα της σημερινής κρίσης και να συμβάλλει στην ανάκαμψη της  εθνικής μας οικονομίας, πράγμα που θα συμβάλλει στην  διασφάλιση της εθνικής μας κυριαρχίας.

Είναι πλέον γεγονός ότι τους βαρβάρους, δεν θα τους περιμένουμε πλέον στα σύνορα. Αυτοί έρχονται πλέον αθόρυβα και μεθοδικά από τις ατραπούς που κυριαρχούνται και ελέγχονται από τα μεγάλα οικονομικά κέντρα και τις χρηματαγορές. Οι βάρβαροι, είναι ήδη στη χώρα μας και ελέγχουν την εθνική μας κυριαρχία. Η εθνική μας ανεξαρτησία δεν θα κινδυνεύει μόνον από τα πολεμικά όπλα, αφού ο πόλεμος θα  διεξάγεται κυρίως στο πεδίο της οικονομίας.

Οι Οικονομικοί Διευθυντές, στηρίζουν το πλέον ζωτικό μέρος της οικονομία μας, που είναι η ελληνική επιχείρηση. Γι’ αυτό, ο ρόλος μας είναι τόσο σημαντικός, όσο και η εθνική μας ανεξαρτησία . Σε αυτούς πέφτει το μεγάλο βάρος της προστασίας της εθνικής μας οικονομίας. Το βάρος αυτό, οι Οικονομικοί Διευθυντές είναι υποχρεωμένοι  να το επωμιστούν, αφού αυτό αποτελεί προϋπόθεση της ευημερίας και εθνικής μας κυριαρχίας.

Πριν κλείσουμε την συζήτηση μας, θα παρακαλούσα να μας μιλήσετε λίγο για τους στόχους του 2013.

Οι καταστατικοί στόχοι του ΣΕΟΔΙ είναι μεταξύ των άλλων η ανάπτυξη του Οικονομικού Management στην Ελλάδα, η ανάπτυξη της συνεργασίας  με τους επιχειρηματικούς φορείς, η γνωμοδότηση-Εισήγηση σε επιστημονικά, αναπτυξιακά, νομοθετικά, φορολογικά θέματα σε Κρατικούς και Επιστημονικούς φορείς, η  ανάπτυξη της επαγγελματικής συνεργασίας μεταξύ των μελών του και η καλλιέργεια του πνεύματος συναδέλφωσης και αλληλεγγύης μεταξύ τους, κλπ.

Στα πλαίσια αυτά, αλλά και λόγω της οικονομικής κρίσης, Ο ΣΕΟΔΙ, ανασυγκροτείται με στόχο να μεταδώσουμε την συσσωρευμένη εμπειρία των μελών του ΣΕΟΔΙ και στο οικονομικό περιβάλλον (Οικονομική διοίκηση-Επιχειρήσεις – Δημόσια Διοίκηση).

Προχωράμε σε ριζική αναβάθμιση της ιστοσελίδας μας λειτουργώντας σε μια διαδραστική πλατφόρμα διακίνησης ιδεών και γνώσεων.

Το επιστημονικό Συμβούλιο του ΣΕΟΔΙ σε συνεργασία με πανεπιστημιακά ιδρύματα, όπως ALBA, διοργανώνει ημερίδες με επίκαιρα θέματα  για την φορολογική μεταρρύθμιση, τις εξελίξεις στο χρηματοπιστωτικό τομέα, την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες.

Από το τέλος του μηνός Μαρτίου,  οι απόψεις του ΣΕΟΔΙ για την τρέχουσα επικαιρότητα θα δημοσιοποιούνται  μέσω newsletter.

Σε τακτές περιόδους, διοργανώνουμε συνεστιάσεις των μελών μας, με στόχο την ενημέρωσή τους σε επίκαιρα θέματα, αλλά και την σύσφιξη της συναδέλφωσης και επαγγελματικής μας αλληλεγγύης.

Προς το τέλος του έτους θα διοργανωθεί συνέδριο με θέμα  που θα ανακοινωθεί αργότερα.

Ο ΣΕΟΔΙ  αναπτύσσει δράσεις εκπαιδευτικού χαρακτήρα για  τους μελλοντικούς Οικονομικούς Διευθυντές σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια της χώρας. Ήδη αυτό γίνεται με το Πανεπιστήμιο ALBA το οποίο μας διέθεσε μια υποτροφία 100% και τρεις κατά 25% σε μέλη μας ή συνεργάτες τους.

Θέλουμε να πιστεύουμε πως με συντονισμένες δράσεις και πολύ δουλειά θα μπορέσουμε να απαντήσουμε στα κρίσιμα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελληνική επιχείρηση και συνακόλουθα οι συνάδελφοί μας  Οικονομικοί Διευθυντές.

interview CFO

Permanent link to this article: https://seodi.gr/%cf%83%cf%85%ce%bd%ce%ad%ce%bd%cf%84%ce%b5%cf%85%ce%be%ce%b7-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%80%cf%81%ce%bf%ce%ad%ce%b4%cf%81%ce%bf%cf%85-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%83%cf%85%ce%bd%ce%b4%ce%ad%cf%83%ce%bc%ce%bf/