Sep 27

Οι νέες προκλήσεις του CFO

Ξεκινήσαμε ήδη να μιλάμε δειλά δειλά για την μετά κρίση εποχή. Την εποχή που όλοι εμείς παρόντες στην αίθουσα αυτή θα ζήσουμε. Προσπαθούμε να τη φανταστούμε, αναζητώντας πληροφορίες, κάνοντας υποθέσεις και έχοντας μέσα μας προσδοκίες ότι θα είναι καλύτερη από την κατάσταση που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια.

Σ’αυτή μας την προσπάθεια λαμβάνουμε υπόψη μας κατά κύριο λόγο τις χρηματοοικονομικές συνθήκες. Και ορθώς. Όπως και αν δούμε τα πράγματα, κι εσείς το ξέρετε καλύτερα από τον καθένα, τα νούμερα δεν βγαίνουν. Τα 200 τρις δολάρια του συνολικού παγκόσμιου χρέους – δηλαδή του κρατικού, του χρηματοπιστωτικού, του εταιρικού και του οικιακού χρέους – δεν είναι δυνατό να πληρωθούν με τρόπους μέχρι σήμερα γνωστούς. Τα εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν ίσως και να μην τα γνωρίζουμε και πάντως θα επηρεάσουν δραματικά τη ζωή μας.

Παράλληλα, στον τομέα της τεχνολογίας με την ευρεία της έννοια, γίνονται άλματα τα οποία έχουν επηρεάσει τη ζωή μας σε τέτοιο βαθμό, ώστε η κοινωνικοποίησή μας είτε προσωπική είτε επαγγελματική να γίνεται μέσω διαδικτύου. Η άντληση αναγκαίων πληροφοριών στην καθημερινότητά μας επίσης. Η εκτέλεση των καθηκόντων μας εξαρτάται στο μεγαλύτερό της μέρος από τη λειτουργία συστημάτων και λογισμικών.

Οι συνθήκες λοιπόν στις οποίες καλούμαστε να δραστηριοποιηθούμε τα επόμενα χρόνια δεν έχουν καμία σχέση με όσα και όπως ζήσαμε τα προηγούμενα. Είναι ανάγκη κατά συνέπεια να προσαρμοστούμε στα νέα αυτά δεδομένα και μέχρι σε ένα βαθμό να τα επηρεάσουμε όσο μπορούμε.

Ο Οικονομικός Διευθυντής μιας επιχείρησης μέχρι σήμερα είναι υπεύθυνος για τη δυναμική και ορθή διαχείριση των οικονομικών της. Δηλαδή για την εξεύρεση ρευστότητας με οποιονδήποτε τρόπο, τη διαχείριση της χρηματορροής, τη συγκράτηση ή/και μείωση του κόστους και την ακριβή και νόμιμη λογιστική απεικόνιση των οικονομικών στοιχείων της εταιρείας.

Διαθέτει φυσικά συνεργάτες και συστήματα οι οποίοι του παρέχουν τα αναγκαία για να είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε αυτά τα ζητούμενα.

Είναι όμως εγκλωβισμένος στη διοίκηση αυτών των ανθρώπων, στη διαχείριση όλων αυτών των διαδικασιών, στην απαραίτητη προσωπική του ενημέρωση για όλα τα τεκταινόμενα  στο χώρο της τεχνολογίας, στο νομοθετικό πλαίσιο και τις αλλαγές του – που δεν είναι και λίγες – και οι οποίες επηρεάζουν άμεσα τη δουλειά του, στον ανταγωνισμό, στη πορεία των αγορών.

Και ιδιαίτερα σ’αυτά τα χρόνια της κρίσης σχεδόν όλος ο παραγωγικός του χρόνος αναλώνεται στη διασφάλιση της ρευστότητας και τη μείωση του λειτουργικού κόστους.

Ταυτόχρονα, ο Γενικός Διευθυντής ή ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης επιθυμεί να έχει δίπλα του όχι απλά το δεξί του χέρι, δηλαδή τον διαχειριστή των οικονομικών, αλλά έναν στρατηγικό εταίρο που θα τον εφοδιάζει με πληροφορίες για το επιχειρηματικό γίγνεσθαι παγκοσμίως και που θα του προτείνει λύσεις και ιδέες τόσο για την επιβίωση όσο και για την ανάπτυξη ή ακόμη και την αλλαγή κατεύθυνσης της επιχείρησης.

Να πούμε όμως κάτι καινούργιο : οι ώρες της ημέρας για όλους μας είναι 24 και οι πραγματικά παραγωγικές 8. Είναι στ’αλήθεια εφικτό ένα άτομο με τόσο άγχος και αγωνία, με τόσο φόρτο εργασίας και τόσο λίγο ποιοτικό χρόνο να έχει καθαρή σκέψη  ώστε, ερευνώντας, να βρει πώς μπορεί να προσαρμοστεί ο ίδιος και η επιχείρηση στα νέα δεδομένα;

Ο οικονομικός διευθυντής του σήμερα και του αύριο είναι απαραίτητο να ασχοληθεί αποκλειστικά με την κύρια αποστολή του – το core business  της θέσης του –  η οποία έχει γίνει πολύ πιο σύνθετη και είναι κομβικός παράγοντας για την επιβίωση και μακροβιότητα της επιχείρησης. Δεν έχει πια ούτε χρονικά ούτε και ελεγκτικά περιθώρια για να ασχοληθεί με οτιδήποτε άλλο.

Τα καθήκοντά του είναι η παρακολούθηση των χρηματοπιστωτικών μεγεθών, των αγορών, της πολιτικής, του ανταγωνισμού παγκοσμίως. Η διαρκής δικτύωσή του με άλλους επαγγελματίες του χώρου με στόχο τη γρήγορη και εύκολη ανταλλαγή απόψεων. Η εξεύρεση νέων εργαλείων για τις παρουσιάσεις του. Η εξέταση επενδυτικών ευκαιριών. Η συμβολή του ακόμη ακόμη και στη δημιουργία νέων προϊόντων ή/και υπηρεσιών.

Οι διαδικαστικές εργασίες νομοτελειακά θα εκτελούνται πλέον από εξωτερικούς εξειδικευμένους παρόχους ή/και από συστήματα που θα απαιτούν ελάχιστη ανθρώπινη παρέμβαση. Ο ρόλος δηλαδή του οικονομικού διευθυντού, όπως τον έχουμε μέχρι σήμερα στο μυαλό μας, αλλάζει ουσιωδώς.

Η απαραίτητη αυτή μετεξέλιξη των οικονομικών διευθυντών δεν είναι δύσκολο να συντελεσθεί. Τα εφόδια που χρειάζεται να έχει στη συγκεκριμένη διεργασία υπάρχουν. Οι εξειδικευμένοι εξωτερικοί πάροχοι για την εκτέλεση διαδικαστικών εργασιών είναι διαθέσιμοι.  Συστήματα και λογισμικά αναπτύσσονται και ανανεώνονται συνεχώς. Δυνατότητες επικοινωνίας αφθονούν. Δεν έχει παρά να τα αξιοποιήσει.

Όπως όλοι γνωρίζουμε, η δυστοκία στις αλλαγές προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από εσωτερική αντίσταση σε αυτές και όχι από έλλειψη πόρων ή/και ιδεών. Ωστόσο, όταν η αναγκαιότητα της αλλαγής γίνει κατανοητή τότε οι ενέργειές μας στοχεύουν στην υλοποίησή της. Πρέπει δηλαδή ο Οικονομικός Διευθυντής να συνειδητοποιήσει την έννοια του στρατηγικού εταίρου, που είναι ο νέος του ρόλος. Οφείλει να ενστερνισθεί ότι ο στρατηγός – όπως καλείται πλέον να είναι – ασχολείται με τη μάχη έχοντας διασφαλίσει ότι τα logistics βρίσκονται σε αξιόπιστα χέρια.

Αυτό που πρέπει όμως να τονισθεί είναι ότι τα χρονικά περιθώρια πια στενεύουν. Το νέο περιβάλλον εργασίας και επιχειρηματικής λειτουργίας είναι εδώ, είναι σήμερα. Και μπορεί να μην είναι ποτέ αργά αλλά πάντως δεν είναι νωρίς.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΡΙΒΥΖΑ

Διευθύνουσα Σύμβουλος
EUROBANK BUSINESS SERVICES

* Άρθρο από την παρουσίαση στο Συνέδριο Hands-on Business Finance 24/09/2013

Permanent link to this article: https://seodi.gr/%ce%bf%ce%b9-%ce%bd%ce%ad%ce%b5%cf%82-%cf%80%cf%81%ce%bf%ce%ba%ce%bb%ce%ae%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-cfo/?lang=en